Petrinjski potresi - NOVOSTI

 

Prije godinu dana, u ponedjeljak 28. prosinca 2020. u 6:28 po lokalnom vremenu, u mjestu Strašnik u blizini Petrinje, potresom magnitude ML 5.0 započela je serija potresa, u kojoj je dan kasnije, 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta okolicu Petrinje pogodio razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru i intenziteta u epicentru VIII stupnjeva EMS ljestvice. Glavni potres uzrokovao je velike štete na objektima zbog kumulativnog utjecaja prethodnih potresa. Od posljedica tog potresa stradalo je sedmero ljudi te je došlo do značajne materijalne štete u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima. Oštećeni su mnogi stambeni i gospodarski objekti diljem Sisačko—Moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Na stranicama Seizmološke službe možete naći informacije o godini dana prikupljanja i obrade seizmoloških podataka naših stalnih seizmoloških postaja i postavljanju i puštanju u rad od Ministarstva znanosti i obrazovanja doniranog mobilnog kompleta instrumenata kojima se kontinuirano prikupljaju  vrijedni seizmološki podaci. O rezultatima rada privremene mobilne mreže nakon godine dana bilježenja serije petrinjskih potresa pročitajte na stranici: GODINU DANA NAKON PETRINJSKOG POTRESA – REZULTATI PRIVREMENE MOBILNE MREŽE POSTAJA PETRINJANET.
Na poveznici se nalaze analize akcelerograma za potrese kod Petrinje...

U godini dana u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je gotovo 1400 potresa magnituda većih ili jednakih 2.0.  Na youtube videu na poveznici (ili klikom na sliku) prikazuje se slijed kojim su se potresi magnituda M ≥ 2.0 događali u protekloj godini. Kružići su proporcionalni magnitudi potresa, a vrijeme je prikazano u UTC vremenu (engl. Coordinated Universal Time).

Potresi koji su se dogodili u 2020. godini su ručno analizirani, a epicentri potresa u 2021. godini su rezultat automatske lokacije potresa. 

Više pročitajte na stranici GODINA DANA OD RAZORNOG POTRESA KOD PETRINJE 

Na stranici Godina dana od razornog potresa kod Petrinje naći ćete: kartu epicentara petrinjske serije potresa, kartu intenziteta glavnog petrinjskog potresa, raspodjelu potresa po magnitudi, ili po opisnim karakteristikama po kojima ih objavljujemo na stranici Izvješća o potresima ...

Na podstranicama Geofizičkog odsjeka - Geofizika za svakoga

Prva godišnjica možete pročitati osvrt znanstvenika, seizmologa i geologa, našeg Geofizičkog zavoda Andrije Mohorovičića te kolega s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na podstranici Objavljeni radovi navode se relevantni radovi (i oni koji nam se čine zgodnima): znanstveni članci, stručni članci te izvješća i osvrti stručnjaka...

 

 

Autor: Webmaster GFO

Dana 28. prosinca 2020. godine u 6 sati i 28 minuta dogodio se jak potres magnitude 5.0 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje. Slijedili su ga jak i prilično jak potres magnituda 4.7 i 4.1 u 7 sati i 49 minuta te u 07 sati i 51 minutu, kao i niz slabijih potresa. Nažalost, oni su bili samo prethodni potresi najjačem udaru, razornom potresu koji se dogodio 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta. Magnituda ovog potresa iznosila je 6.2 prema Richteru i time je jedan od dva najjača instrumentalno zabilježena potresa u Republici Hrvatskoj (od 1909. godine). Potres se osjetio diljem Hrvatske i u okolnim zemljama, a intenzitet u epicentru preliminarno je ocijenjen na VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice.

Više o seriji potresa kod Petrinje na poveznici

Autor: Webmaster GFO

28. prosinca 2020. u 6 sati i 28 minute dogodio se jak potres magnitude M=5.0 s epicentrom kod Petrinje. Isti dan, uslijedilo je još nekoliko jačih potresa, a naredni dan 29. prosinca 2020. u 12 sati i 19 minuta područje oko Petrinje pogodio je razoran potres magnitude M=6.2 nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi. Na poveznici možete vidjeti video koji prikazuje epicentre svih analiziranih potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. godine. Kružići su proporcionalni magnitudi potresa, a vrijeme je prikazano u UTC vremenu (engl. Coordinated Universal Time), koje je za jedan sat manje od onog u Hrvatskoj.

Materijale i katalog za video pripremile su seizmologinje iz Seizmološke službe dr. sc. Marija Mustać Helena Latečki mag. phys.-geophys i Iva Lončar, univ. bacc. geophys. (studentica druge godine diplomskog studija). Video je napravila Matejka Ivančić, mag. ing. comp.
Autor: Webmaster GFO