U malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice od  20. do 27. travnja 2016. godine održana je izložba i radionicaKnjige na meniju – kukci za stolom  u suradnji  Odjela Zaštite i pohrane Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje se mogla pogledati prava Kukačka gozba, te što je bilo ponuđeno na meniju i tko se sve pogostio. U ponedjeljak, 25.04., pod vodstvom entomologinje dr. sc. Lucije Šerić Jelaske s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Dragice Krstić rukovoditeljice Odjela Zaštite i pohrane Nacionalne i sveučilišne knjižnice održana je istoimena radionica na kojoj su se pomoću mikroskopa i lupa mogle pogledati srebrne ribice, prašne uši, bakreni, sukneni i krzneni moljci, kao i sve četiri vrste sinantropnih žohara utvrđenih u Hrvatskoj. Izloženi su knjigoljupci  iz zbirke Andrije Henscha iz 19. stoljeća, suhe entomološke zbirke Zoologijskog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te privatne zbirke dr. sc. Lucije Šerić Jelaska, s vrstama kornjaša iz porodica drvaša kuckara, bjelikara i kožuškara. Posjetitelji su mogli pogledati i žive primjerke srebrnih ribica na oštećenom papiru, te odrasle kukce i ličinke kornjaša duhanara iz porodice drvaša kuckara i slaninara iz porodice kožuškara. Mogli su se pogledati i suhi preparati mediteranskog termita, kao i tipovi oštećenja koja načine u drvu, te mokri preparati s razvojnim stadijima termita iz zbirke Zoologijskog zavoda. U izlošcima i na edukativnim posterima bile su prikazane fotografije i opisi oštećenja koja pojedine skupine rade na papiru i drvu.

Značajke ovih neobičnih knjigoljubaca posjetiteljima su približili studenti i suradnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon susreta „oči u oči“ s ovim šestonožnim ljubiteljima knjiga, kako kroz okulare lupa tako i uživo, posjetitelji su svoje novostečeno znanje mogli provjeriti prepoznavanjem neoznačenih uzoraka. Oni uspješni dobili su potvrdu dr. Libra o prepoznavanju kukaca i savjete dr. Libra o metodama pohrane i zašite knjiga. Upravo načine zaštite i pohrane, te metode praćenja i restauracije knjiga posjetiteljima su detaljnije prezentirali djelatnici Odjela Zaštite i pohrane Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

U timu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta sudjelovali su: Dr. sc. Lucija Šerić Jelaska, Prof. dr. sc. Paula Durbešić, Dr. sc. Katarina Caput Mihalić i Mr. sc. Ana Klobučar s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, te studenti dodiplomskog i diplomskog studija PMF-a: Filip Cesarec, Barbara Špadina, Mia Knjaz, Domagoj Gajski, Karlo Skube, Bernardo Kerečeni i Iva Šutevski.

Posebna zahvala autorica ove izložbe dr. sc. Lucije Šerić Jelaska i dr. sc. Dragice Krstić ide Prof. dr. sc. Mini Mosneagu, Sveučilište Alexandru Ioan Cuza, Iași, Rumunjska; Prof. dr. sc. Borisu Hrašovcu i Doc. dr. sc. Milivoju Franjeviću, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Nadici Vincek, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Mr. sc. Nediljku Landeki, dipl.sanit.ing, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula i Tihomiru Grgatu, dipl. ing. agr, Dezinsekcija d.o.o. Rijeka i tvrtki Crescat d.o.o. na pomoći, promidžbi, savjetima i ustupljenim uzorcima.

Izložba je medijski popraćena u emisijama: Društvena mreža na HRT1 emitiranoj 21.04. (http://www.hrt.hr/enz/drustvena-mreza/331830/), gdje su o izložbi i radionici govorile dr. sc. Lucija Šerić Jelaska, dr. sc. Dragica Krstić i Dobrila Zvonarek, prof. i Zagrebačka panorama HRT4 emitirana 22.04., te na studenskom portalu X-ica (http://x-ica.com/kukci-u-knjigama/). O izložbi možete pročitati i na mrežnim stranicama (http://www.nsk.hr/odrzana-izlozba-i-radionica-knjige-na-meniju-kukci-za-stolom/) i Facebook stranicama NSK (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154163231870990.1073742044.352261325989&type=3).

  

  

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti