Repozitorij

ARIA (Advanced Rapid Imaging and Analysis) tim pri Laboratoriju za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory) NASA-e i Kalifornijskog instituta za tehnologiju (California Institute of Technology), Pasadena, Kalifornija, je kreirao Kartu oštećenja (Damage Proxy Map – DPM). Karta obuhvaća šire zagrebačko područje te označava lokacije koje su s vrlo velikom vjerojatnosti oštećene za potresa magnitude 5.5, koji se pogodio Zagreb 22.3.2020. u 6 sati i 24 minute.

Više u nastavku 

Sama karta je generirana na osnovi snimaka satelita Copernicus Sentinel-1 Europske svemirske agencije (European Space Agency – ESA). Tim je usporedio slike poslije samog potresa (23.3.2020.) sa slikama prije, snimljenim tijekom siječnja 2020. godine.

Kompletni snimak satelita (unutar područja označenim crvenom linijom) pokriva područje 166x56 kilometara, s rezolucijom oko 30 metara. Kao ilustracija je na slici prikazana analiza (unutar bijelog pravokutnika), koje pokriva središnji dio grada (cijela karta je dostupna na https://maps.disasters.nasa.gov/arcgis/home/webmap/viewer.html?layers=db20d487cee24810bd7b8cc96ccbcf3b). Varijacija boje, od žute do crvene, ukazuje na značajniju promjenu na površini, pa samim time i na veći intenzitet oštećenja. Preliminarna provjera je napravljena na osnovi fotografija iz različitih izvora, uključujući i medijska izvješća. Ova karta oštećenja bi se trebala koristiti s ciljem identifikacije oštećenih područja (i stupnja samog oštećenja) te je najosjetljivija na građevinska oštećenja. Samo istraživanje, analizu i kreiranje karte financirano je od strane NASA-e.

Autor: Webmaster GFO
Popis obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan