62. Međunarodna matematička olimpijada

Sankt-Peterburg u Rusiji je grad domaćin na 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se ove godine održala od 14. do 24. srpnja. Svaka od 107 država sudionica je sudjelovala sa najviše šest svojih najboljih srednjoškolaca, a Hrvatsku su predstavljali:

 • Bernard Inkret, XV. gimnazija, Zagreb
 • Krešimir Nežmah, XV. gimnazija, Zagreb
 • Ivan Vojvodić, XV. gimnazija, Zagreb
 • Andrej Čizmarević, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka
 • Dorijan Lendvaj, XV. gimnazija, Zagreb
 • Jakov Ljubičić, Gimnazija Lucijan Vranjanin, Zagreb

Natjecanje je održano 19. i 20. srpnja na daljinu tako da je u svakoj državi organizirano rješavanje ispita uz poseban nadzor. Sa zadovoljstvom ističemo da su Hrvatski natjecatelji ispite rješavali na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a ekipu su vodili doc. dr. sc. Matija Bašić (PMF-MO), prof. dr. sc.  Ilko Brnetić (FER) i Josip Pupić (PMF-MO).

Zadaci su bili iznimno teški, a naši su učenici ostvarili jedan od najboljih rezultata za Republiku Hrvatsku od osamostaljenja. Bernard je osvojio zlatnu, Krešimir i Ivan srebrne, a Andrej, Dorijan i Jakov brončane medalje. U ukupnom poretku, prema zbroju bodova svih članova ekipe, Hrvatska je zauzela izvanredno 21. mjesto.

O uspjehu možda najbolje govore usporedbe s rezultatima u prijašnjim godinama. Hrvatska je samo jednom, 2015. godine, u ukupnom poretku zauzela mjesto među 20 najboljih i ovo je drugi najbolji rezultat naših mladih matematičara u povijesti. Svih šest naših učenika je osvojilo medalju samo jednom, 2011. godine.

Više informacija o natjecanju, sudionicima i rezultatima možete pronaći ovdje:

https://imo2021.ru/

 

15. Srednjoeuropska matematička olimpijada

Dana 29. kolovoza 2021. godine u Zagrebu je završena 15. Srednjoeuropska matematička olimpijada. Na tom natjecanju sudjeluje 10 država Srednje Europe: Austrija, Češka, Hrvatska, Litva, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Švicarska. Ove je godine, kao jedanaesta ekipa i naš gost, pozvana ekipa susjedne Bosne i Hercegovine koja je na natjecanju sudjelovala online kao i predstavnici Njemačke i Litve. Preostalih 8 država okupilo se na natjecanju u Zagrebu tako da je ovo natjecanje jedno od rijetkih međunarodnih natjecanja znanja koje se u ove zadnje dvije godine održalo uživo omogućivši tako mladim matematičarima iz srednje Europe da se okupe na jednom mjestu.

Ovaj je skup održan od 23. do 29. kolovoza u organizaciji Hrvatskoga matematičkog društva, a rad žirija, natjecanja te otvaranje i zatvaranje se održalo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, instituciji partneru u provedbi ovog događaja.

Ekipu Republike Hrvatske sačinjavali su: 

 • Namik Agić, XV. gimnazija, Zagreb
 • Janko Bušelić, XV. gimnazija, Zagreb
 • Petar Sruk, XV. gimnazija, Zagreb  
 • Patrick Pavić, XV. gimnazija, Zagreb
 • Stella Čolo, Gimnazija Frana Petrića, Zadar  
 • Emanuel Tukač, Prva gimnazija, Varaždin

a voditelji su bili prof. dr. sc.  Ilko Brnetić (FER) i Ivan Novak.

Ukupno je dodijeljeno 6 zlatnih, 11 srebrnih i 18 brončanih medalja, a naši su učenici, već standardno, ostvarili vrlo lijep uspjeh osvajanjem 2 srebrne i 3 brončane medalje.

Od naših učenika srebrne medalje na pojedinačnom natjecanju su ostvarili Patrik Pavić i Stella Čolo, a brončane medalje Namik AgićJanko Bušelić i Emanuel Tukač.

Na ekipnom natjecanju između 11 nacionalnih ekipa pobijedila je ekipa s Poljske s maksimalno mogućih 64 boda. U poretku od drugog do šestog mjesta borba je bila vrlo izjednačena, jer je razlika bodova od drugoplasirane do šestoplasirane ekipe bila tek 2 boda; no, srebrna je ekipa Mađarske, a brončana ekipa Hrvatske s posve jednakim brojem bodova kao i Mađari (prema pravilima, srebrni su Mađari zbog distribucije bodova po zadatcima). Time su naši učenici na ekipnom natjecanju dobili brončane medalje; valja napomenuti da je svatko od članova ostvario značajan doprinos u tom rezultatu.

Više informacija o natjecanju, sudionicima i rezultatima možete pronaći ovdje:

https://memo2021.math.hr/

 

Matematički odsjek PMF-a ovom prilikom zahvaljuje svima uključenima u realizaciju ova dva prestižna matematička natjecanja, te upućujemo velike čestitke našim predstavnicima na ostvarenim odličnim rezultatima!

 

                                                                                                                                                                  Pročelnik Matematičkog odsjeka

                                                                                                                                                                        Prof. dr. sc. Igor Pažanin

 

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti