Zdravstvena zaštita studenata

Informator o zdravstvenoj zaštiti studenata

 

Svaka redovna studentica/student na fakultetu ima dva liječnika: liječnika obiteljske medicine kojeg ste izabrali (i kojem se obraćate kada ste bolesni) i studentskog liječnika, specijalistu školske i sveučilišne medicine. Svaki fakultet ima nadležnog studentskog liječnika.
Studentski liječnik na prvoj godini fakulteta obavlja sistematski pregled u koji je, uz pregled, uključen i razgovor o vašim navikama i prilagodbi na fakultet. Ukoliko na sistematskom pregledu studentski liječnik otkrije određeni zdravstveni problem uputit će Vas na daljnju obradu.

Tom istom liječniku možete se za vrijeme studiranja obratiti u slučaju poteškoća vezanih za učenje, kao i mogućih problema uzrokovanih promjenama, prilagodbom na fakultet.

Omogućujemo vam konzultacije i o reproduktivnom zdravlju, kao i savjetovanje o kroničnim bolestima.

Studentskom liječniku se obraćate i zbog nemogućnosti obavljanja tjelesnog odgoja, radi pregleda za studentski dom i ostvarivanje prava iz zdravstvenih razloga na jednokrevetnu sobu, kao i radi mirovanja studentskih obaveza iz zdravstvenih razloga.

Kamo ići kada ste bolesni?

Kada ste bolesni (boli vas grlo, kašljete, imate povišenu temperaturu …), tada idete svom izabranom liječniku obiteljske medicine.

Studenti koji nisu iz Zagreba i zadrže izabrane liječnike u mjestu stalnog prebivališta, tijekom studija u Zagrebu u slučaju bolesti mogu se javiti na hitnu medicinsku pomoć ili za vrijeme studiranja izabrati liječnika obiteljske medicine u tri doma zdravlja u Zagrebu: DZ Centar, Zapad i Istok, u pravilu prema mjestu stanovanja. Ista je procedura sa stomatologom i, za djevojke, s ginekologom. Ako prebacujete karton iz mjesta stanovanja u Zagreb, tada je za slučaj neke zdravstvene tegobe, kada se nalazite u mjestu svog stalnog boravka, potrebno tamo potražiti pomoć u hitnoj medicinskoj pomoći.

Kako doći do nadležnog studentskog liječnika?

Liječnici koji su određeni za vaš fakultet u skrbi imaju još i osnovne i srednje škole zbog čega se dio njihovog rada odvija na terenu (u školama). Iz tih razloga za dolazak vašem studentskom liječniku potrebno je prethodno nazvati i naručiti se. 
Popis liječnika i njihovih fakulteta, kao i radno vrijeme adrese i brojevi telefona nalaze se na stranicama naše Službe.

Imam li pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje?

Svi redovni studenti imaju pravo na besplatnu policu dopunskog osiguranja HZZO-a, koja ide na teret Državnog proračuna. Potrebno je izvaditi potvrdu na fakultetu o redovnom studiranju, ponijeti zdravstvenu knjižicu i index te otići u najbliži ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Za sve dodatne informacije obratite se nadležnom školskom liječniku ili nam pišite na email adresu skolska@stampar.hr.

Školska i adolescentna medicina Mirogojska 16

Dr. Marija Posavec

Bacc.med.tech: Katarina Blaževac

Br.tel.4696 281, obavezno se naručiti, dio radnog vremena provodimo na terenu

Mail:  katarina.blazevac@stampar.hr

 

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA TIJEKOM STUDIJA

Liječnik opće medicine, stomatolog i ginekolog:
DZ ZAGREB, CENTAR; Runjaninova 4 (tel. 01/489-7666)
DZ ZAGREB, ZAPAD; Prilaz Baruna Filipovića 11 (tel. 01/3780-444)
DZ ZAGREB, ISTOK; Grižanska 4 (tel. 01/296-0444).

HITNA MEDICINSKA POMOĆ: tel. 194 ili 112.

DEŽURNE BOLNICE U ZAGREBU
Klinika za traumatologiju; Draškovićeva 19; 01/4697-000
Klinički bolnički centar Zagreb, Klinika za psihijatriju
Centar za krizna stanja; Kišpatićeva 12, tel. 01/2388888; 01/2421-603
Druge dežurne bolnice: http://www.kartazagreba.net/dezurne-bolnice-zagreb


Obavijesti

Obavijest o sklopljenoj polici...
Autor: Božidar Tartaro

Na poveznici http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/podrska-studentima/ured-za-studente/ se nalazi prezentacija o oblicima podrške za studente koje pruža sveučilišni Ured za studente. 

Autor: Snježana Lubura Strunjak