Profesor Mladen Bestvina (University...

Mladen Bestvina (University of Utah) izabran je za plenarnog predavača na International Congress of Mathematicians koji će se 2022. godine održati u Sankt-Peterburgu.

Mladen Bestvina je diplomirao na Matematičkom odsjeku PMF-a 1982. godine. Odlaskom u SAD ubrzo je doktorirao i sada je svjetski poznat matematičar.

Profesor Mladen Bestvina bavi se topologijom, teorijom grupa (tj. simetrija) koristeći metode moderne geometrije i topologije.  Profesor Bestvina izabran je kao jedan od 21 vodećih matematičara u svijetu da predstavi svoja istraživanja u jednosatnom izlaganju. Lista plenarnih predavača i njihovih područja istraživanja: https://icm2022.org/plenary-lectures.

Od hrvatskih matematičara, osim profesora Bestvine, plenarno predavanje je održao samo čuveni hrvatski matematičar Vilim Srećko Feller (William Feller), jedan od osnivača moderne teorije vjerojatnosti, na International Congress of Mathematicians u Edinburghu 1958. godine.

U kategoriji pozvanih predavača ranijih godina predavanja su održali: akademik Sibe Mardešić (Helsinki, 1978.) te dopisni članovi HAZU prof. Mladen Bestvina (Peking, 2002.), prof. Zvonimir Janko (Nica, 1970.), prof. Đuro Kurepa (Amsterdam, 1954. i Edinburgh, 1958.) i prof. Vilim Feller (Oslo, 1936.).

Čestitamo profesoru Bestvini na izuzetnom uspjehu!

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti