Održan susret Alumnija Matematičkog...

U četvrtak 19.05. s početkom u 17:00 sati na Matematičkom odsjeku PMF-a održan je treći po redu susret Alumnija Matematičkog odsjeka. Bila je to odlična prilika da se bivši studenti i kolege sastanu i druže uz ugodan razgovor i razmjenu iskustava.

U sklopu susreta održan je i okrugli stol na temu “Novi horizonti matematičara”. Okrugli stol moderirao je doc. dr. sc. Matija Bašić (Matematički odsjek, PMF Zagreb), a sugovornici su bili doc. dr. sc. Ivo Ugrina (Odjel za matematiku, PMF Split), prof. dr. sc. Vesna Županović (FER), prof. dr. sc. Luka Grubišić (Matematički odsjek, PMF Zagreb) i prof. Tamara Srnec (Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec).

Razgovaralo se o sadašnjosti i budućnosti profesije matematičara i nastavnika matematike u kontekstu modernog vremena u kojem su matematičari traženi u sve više sektora, na čelu s IT sektorom. Sugovornici su se osvrnuli i na mogućnosti i uvjete obrazovanja i rada u inozemstvu s naglaskom na činjenicu da se sve više stručnjaka u konačnici želi vratiti u Hrvatsku nakon inozemnog iskustva i nastaviti svoj rad u domovini, što je ohrabrujući indikator. Spomenuti su i novi studijski programi i novi principi visokog obrazovanja u području matematike, ali i ambicije i sve više rastuće potrebe suradnje akademske zajednice i industrije. Dotaknuli smo se i znanstvenih i stručnih projekata koje vode naši matematičari. Zaključeno je da se vremena ubrzano mijenjaju i da su ‘’novi horizonti matematičara’’ definitivno drugačiji nego što su bili prije deset, dvadeset godina, izazovi su veći i kompleksniji, ali struka se spremna nositi s njima i razloga za optimizam definitivno ima.

Događaju je, uz upravu Matematičkog odsjeka, prisustvovao i dekan PMF-a prof. dr. sc. Mirko Planinić.

Nakon okruglog stola druženje se nastavilo uz prigodan domjenak i izrazito opuštenu i ugodnu atmosferu.

Pozivamo one koji još nisu da se upišu u bazu Alumnija Matematičkog odsjeka putem sljedeće web stranice:  https://alumni.math.hr/

Drago nam je bilo vidjeti vas i nadamo se da ćemo se na idućem susretu okupiti u još većem broju!

 

Autor: Božidar Tartaro
Popis obavijesti